woensdag 3 juli 2013

Liefde, ziel en genialiteit#Red.Provadja.Nu!

Een open brief aan gemeenteraadsleden van Alkmaar. Normaal gesproken bedrijf ik geen politiek op dit blog - nah jah - ok een beetje dan - maar 'in dit geval' maak ik een uitzondering. En 'in dit geval' gaat over charmant, authentiek, koppig, eigenwijs, uniek en heel bijzonder theater Provadja.

Deze brief heb ik in iets aangepaste vorm gemaild naar leden van SP-fractie Alkmaar. Omdat de tijd dringt, vanavond is DE gemeenteraadsvergadering waarin besluit genomen worden over (geen) toekomst Provadja, en iedereen in de raad dit zich zou mogen aantrekken, mijn brief ook hier.

Beeld: Provadja voorkantoor ramen bekleed met posters
Beeld: Festivalposter Ontwerp: Karlijn Pustjens
Beeld: Onze aktieposter geplakt in New York
Voor de lezers die niet bekend met Alkmaar en Provadja zijn. Provadja (opgericht '69) is het theater in Alkmaar voor experimenteel theater en muziek en film. De huisvesting, op prachtig Verdronkenoord, voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Ruim tien jaar is Provadja samen met de gemeente bezig met plannen voor herhuisvesting. Vele plannen zijn de revue gepasseerd en sommige in een heel concreet stadium, de schoffels al in de grond, afgeketst. Dat betekent dat 1. Provadja in die tijd In een soort wachtkamer zit – niet investeert in huidige huisvesting want immers er komt nieuwe aan, 2. anderzijds is er heel veel geld gestoken in plannen die niet zijn doorgegaan waardoor eigenlijk ieder nieuw passend plan te duur is. Het resultaat na al die jaren van plannen, is vestiging van Provadja op Overstad in het nieuw te bouwen megacomplex met gokhallen Van JT bioscopen. Dit plan is goedkoop maar maakt de belofte “Identiteit (onafhankelijk en ongedeeld) van Provadja blijven gewaarborgd.” ‘niet waar’. In ieder geval niet in de ogen van vele bezoekers, vrijwilligers en medewerkers en ondergetekende.
 
"Liefde, Liefde, Liefde. Liefde is de ziel van genialiteit." - Mozart

Beste gemeenteraadsleden van Alkmaar,

Mozart was een genie en doorzag de ziel van genialiteit. Dat is liefde. Liefde voor wat je doet en wat je doet met liefde doen. Vanuit mijn liefde voor de stad ben ik al enkele jaren betrokken bij Provadja en vanuit mijn liefde voor theater, film en muziek ben ik al vele jaren langer bezoeker van Provadja.

Al jaren heb ik plannen voor herhuisvesting de revue zien passeren. Daar is veel tijd, aandacht, moeite én (belasting)geld in gestoken. Ik vind het dan ook van een dure armoe dat het voorgesteld plan (het resultaat na al die jaren van (geld uitgeven aan gesneuvelde) plannen):  Provadja naar JT op Overstad, de voorkeur heeft van de meerderheid van de gemeenteraad.


Een plan puur vanuit een boekhoudersmentaliteit is een crisis op zich. Financieel misschien het goedkoopst maar in alle opzichten 'goedkoop'. Het plan ontbeert liefde, het ontbeert ziel en geniaal is het al helemaal niet. Het doet afbreuk aan de ziel van Provadja en geeft weinig blijk van liefde voor onze stad Alkmaar en geeft blijk van een groot gebrek van Alkmaars cultureel historisch besef.

Mijn bezwaar is tweeledig.
Allereerst in navolging van het zojuist genoemde. Beleid puur gebaseerd op cijfers getuigt op geen enkele manier van een inhoudelijke visie op cultuur in de stad Alkmaar voor nu en later. Daarbij gaat beleid formuleren puur op basis van cijfers geheel voorbij aan het menselijk en sociale aspect. Zo gaat plan Overstad volkomen voorbij aan de gevolgen voor medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. 

Dan gaat mijn bezwaar ook hierover: dat de beloofde onafhankelijk en zelfstandig Provadja op Overstad in JT een farce is. “Identiteit (onafhankelijk en ongedeeld) en huisvesting van Provadja blijven gewaarborgd.” gaat in dit scenario niet op. Waarom? Daarom!:
- Provadja huurt van JT (een commerciële partij - als JT wil uitbreiden hoeft het alleen maar de huur voor Provadja onbetaalbaar te verhogen)
- Provadja heeft geen eigen horeca
- JT is ook van plan cross-over films te draaien
- JT heeft op 27 theaters, 12 man personeel, ergo toekomst van Provadja-personeel en -vrijwilligers èn bezoekers is heel onzeker
En! Provadja hoort in de binnenstad onafhankelijk en zelfstandig en niet als onderdeel van een reus als JT en niet naast gokhallen (?!)

Ik realiseer me dat in deze tijden ook behoud van sociale voorzieningen belangrijk is - maar vergis u niet Provadja is een voorziening ook van sociaal belang. Denk aan de vrijwilligers die niet kunnen of niet meer werken en op een waanzinnige manier een bijzondere bijdrage leveren aan stad en theater. Denk aan de bezoekers die voor een laagdrempelige prijs naar theater-, film- en muziekvoorstellingen kunnen.


Tel daarbij op dat een theater als Provadja van groot belang is voor jonge theatermakers en muzikanten. Voor hen is Provadja hèt podium in Alkmaar en omstreken om hun kunsten te tonen en hun talent verder te ontwikkelen en podiumervaring op te doen. Brigitte Kaandorp begon niet in Carré maar, juist, in Provadja.

Allemaal aspecten waarvan je hoopt dat onze volksvertegenwoordigers die op waarde schatten. Over de ruim 14.500 handtekeningen die ingezameld zijn, zal ik het niet hebben. Dat signaal is volkomen terzijde geschoven, door praktisch alle partijen.

Ik vind dat met de voorkeur voor het voorgesteld plan gemeentebestuur èn gemeenteraad Provadja 'opgeeft'. Als je niet meer gebonden wilt zijn aan een instelling met het oog op puur de financiën, zeg DAT dan. Dit is een keuze die Provadja zogenaamd een toekomst geeft, maar uiteindelijk slechts een sterfhuisconstructie is. Wat dit plan oplevert, is enkel van 'financiële' aard.


Daarom doe ik een apèl op uw gezond verstand en hart voor de stad en Provadja. Stem niet voor het plan Overstad. Er ligt een goed en passend plan voor Provadja in de Harmonie. Werk dat uit en kijk naar alternatieve wijze van financieren zoals sponsoring (wat niet is meegenomen is). Stemt u voor dit plan, al heeft Provadja zelf aangegeven niet naar Overstad te gaan, dan stemt u voor een roemloos einde van 43 jaar culturele geschiedenis. Dat is dan uw nalatenschap.

Met passie-voor-Provadja-groet,
Maaike van der Werff

Meer weten en lezen, check dan de voorgeschiedenis en factsheet op Red Provadja. Nu!-website.

Geen opmerkingen: