Heel
veel van mijn onzekerheid heb ik weten om te buigen in weten (voelen) dat ik
genoeg doe en goed genoeg ben, dan wel te ‘overstemmen’ met de gedachte: Maaike
je weet toch wel dat het niet zo is. Met die laatste methode is één probleem,
de onzekerheid bestaat dan nog steeds, er is ergens nog steeds de overtuiging van niet goed
genoeg zijn en dat kan je willen ‘overstemmen’ maar dat voelt anders. Ik ben
nog steeds over heel veel onzeker – voilà, ik heb het gezegd. Kan nog steeds
momenten hebben dat ik aan heel veel in mijzelf twijfel – tot totale paniek aan
toe. Janken kan ik dan wel. En dan is in een mooie hoek op een prachtig kussen
op een heerlijk schapenvacht mediteren heel mooi en fijn, maar geen garantie
voor nooit meer onzeker zijn.
Beeld: onsthemagedichtenhoekje.punt.nl
|
Hoe ga ik die onzekerheid te lijf. Moet ik die wel te lijf gaan, of is het omarmen, meebewegen, laten gaan – hoe raak ik overtuigd? In mijn gevonden en wakker worden is heel veel onzekerheid weggesmolten. Maar een restje dat overgebleven is, is heel hardnekkig. Ben ik daar niet gevonden en wakker geworden of word ik daar NU ‘as we speak’ wakker en gevonden. Ik weet dat je voor wakker en gevonden worden niet altijd ‘aan’ hoeft te staan of op standje perfect hoeft te leven. Perfect bestaat immers niet en hoe wij zijn ‘is just perfect enough’. Maar hoe, wat vraagt deze onzekerheid van me. Moet ik er van af of niet. En zo ja, waar zit de ‘knop’ waarmee ik die reis start. Of ben ik hiermee de reis al begonnen.
Beeld: Paul Klee
|
Voor de goede orde, ik ben niet onzeker over mijn ‘hip’ zijn – want dat ben ik so wie so niet – dus onzekerheid in deze is niet nodig. ‘Hip’ zijn is niet nodig. Onzeker over mijn figuur, jawel vooral die ene keer per maand. Sinds lief C. ben ik acht kilo aangekomen. Vele kilo’s zwaarder dus en ronder ook – maar ook zoveel meer gelukkiger. Deze onzekerheid wordt automatisch overstemd door mijn gelukkig-zijn. Deze onzekerheid omarm ik met liefde en met alle vrouwelijkheid die ik in me heb.
Onzeker over mijn relatie met lief ben ik niet. Wij geven, wij nemen en tussendoor is het heel veel lachen en daarbij vinden wij elkaar na bijna acht jaar nog steeds de leukste man- en vrouwwezen ter wereld. Onzeker over een goede dochter zijn voor mijn ouders, ja hoor maar ik ben niet onzeker over mijn inborst – dat dan weer niet. Onzeker over mijn goede zus zijn, ook, jazeker en absoluut. Ik bel te weinig – maar daar kan ik wat aan doen.
Nee, dat zijn niet de onzekerheden die mij plagen, mijn hardnekkigste onzekerheid ook al weet ik dat ik een goede inborst heb, is of ik het goede, het groot zijn waard ben. Dat gevoel raakt aan iets ouds iets heel erg oers. Een oeronzekerheid dus ;-). Het zoekt nu duidelijk de weg naar buiten. Het is tijd dat ik het loslaat, ja of laat gaan…of me er aan overgeef en dan rest nog steeds de vraag ‘hoe’?
‘k Laat het jullie weten – zodra ik het weet.
Ik realiseer me terwijl ik hier mijn onzekerheid aan het digitale papier toevertrouw: ik ben wakker geworden om wakker te worden en ik ben gevonden om te kunnen vinden.
Heel veel liefs voor jullie ‘trouwe’ lezers van mij. Want wat ben ik jullie dankbaar – hier doe ik namelijk wat ik het liefste doe en dat jullie hiervan willen lezen/weten, vind ik waanzinnig!
Beeld: FocustheMoon.blogspot.com
|
2 opmerkingen:
Dank je wel, Maaike, voor deze blog. Zo herkenbaar ook, zo'n oergevoel over onzekerheid. Ik heb het vooral bij of ik het wel goed doe, en of mensen mij wel leuk vinden. Terwijl mijn baas erg blij is met wat ik doe, en ik ook telkens weer merk dat ik zoveel lieve vrienden om me heen heb... Het is nergens voor nodig.
Ik ben benieuwd hoe het verder gaat... En misschien is zo'n restje onzekerheid ook wel goed, helpt het je stil staan, houdt het je wakker ;-)
Hi Femke, Graag gedaan lijkt raar om te zeggen, maar toch: graag gedaan. Ik neig te denken dat, ook al schrijf ik over mezelf, we heel veel delen. Wat jij schrijft is net zo herkenbaar voor mij. En jouw laatste opmerking, is iets wat ook steeds door me heen gaat. Blijven we dus voor altijd een restje oeronzekerheid houden? Liefs, Maaike
Een reactie posten