donderdag 30 juni 2016

2 3/4D-realiteit - deel 2 #StoriesofmyLife

Don't focus too much on the painful past, 
you'll miss the beautiful future...
-Banksy-

Het bovenstaande citaat van Banksy ligt voor mij in het verlengde van wat mijn moeder me in moeilijke tijden meegaf: ‘Maaike, er is altijd een achteraf. Er komt een moment dat je hier op kan terugkijken. En dat is een moment om naar uit te kijken.’


Mijn 2 en driekwart-realiteit is mede ingegeven door die gekke chemische fabriek in mijn bovenkamer, stofjes die niet opgenomen worden of ontbreken of niet worden getransporteerd. Daardoor ontkom ik niet aan mijn medicijnen. De depressie wordt hiermee niet helemaal voorkomen maar ‘verzacht’ en begrenst deze wel. Maar alleen leunen op medicijnen daar geloof ik niet in. Van depressies is bekend dat ze ook veroorzaakt (kunnen) worden door naar binnengeslagen emoties. Emoties die er wel zijn maar weggeduwd worden. Tijdens mijn schrijven, wat ik deze keer anders en voor het eerst deed, ontdekte ik dat dit ook voor mij opgaat. Ik zit op flink wat emoties – ik censureer mezelf al jaren.

Mijn schrijven tijdens deze depressie werd een reis en bracht ‘mijn donkere emoties’ aan het licht. En dat verlicht. Het schrijven verlicht en het helder krijgen wat in mij leeft dat mede de depressie ingeeft, verlicht. Ik kom uit een sociaal/politiek/emotioneel correct nest [waar ik alleen maar dankbaar voor ben – voor alles wat dat betekent]. Emoties als boosheid, jaloezie of bijvoorbeeld niet tegen je verlies kunnen, kregen niet de ruimte. En vandaar uit heb ik de rest van mijn verdere leven op deze gevoelens gezeten. Ik mocht ze niet voelen en al helemaal niet uiten. Waar het ooit iets was wat ik meekreeg vanuit mijn opvoeding, werd het later een door mezelf opgelegde regel.

Ik ben boos. [ mag niet, boze mensen zijn onredelijk ]
Ik ben jaloers. [ mag niet, mag niet ]
En ik kan eigenlijk helemaal niet tegen mijn verlies. [ je moet tegen je verlies kunnen anders ben je niet sportief ]
Ik heb pijn. [ stel je niet aan ]
Ik voel me eenzaam [ aansteller ]
en niet begrepen. [ wat ik zeg, aansteller ]
Alleen. [ 'i rest my case, aansteller! ]

Het schrijven was hard werken en werd een nog ‘hardere’ confrontatie met mezelf en mijn schaduwkant. Maar het voordeel is, als je benoemt wat eerder niet mocht zijn – breng je dat aan en in het licht. Al die ‘nare’ gevoelens benoemen, een plek geven – haalt de zwaarte voor een deel van de depressie af. Dat gebeurde bij mij. Het voordeel van over bijvoorbeeld woede schrijven is, is dat het een veilige manier is die emotie(s) te uiten. Je kwetst er niemand mee en het haalt jou niet uit balans, sterker het geeft meer balans.


Dit inzicht is dan ook mijn advies voor hier en nu: zie je ‘zwarte hond’* als een kans voor zelfstudie. Een mogelijkheid om jezelf inzicht te verschaffen of er onderliggende gevoelens zijn en zo ja, welke dat zijn. Maak het aantrekkelijker door hiervoor een mooi dagboek of schrift te gebruiken. Van mezelf weet ik dat ik voorheen tijdens een depressie mezelf geen cadeaus gaf of mezelf verwende (ook dat deed ik deze keer anders). Terwijl je…ik dat dan juist nodig heb. En misschien word je er niet meteen blij van, want vaak word je tijdens een depressie nergens blij van, maar doe het toch. Schrijf je niet, gebruik dan opname-mogelijkheid van je telefoon en praat erover. Of gebruik de camera van je telefoon en ‘vlog’. Zoals ik in mijn vorig stuk al zei, deze depressie is van jou – grijp die ‘zwarte hond’ bij de ballen en onthou: er is altijd een achteraf…echt.

Maybe to be continued...

* Churchill noemde zijn depressie(s) 'black dog' 'hence' 'zwarte hond'

vrijdag 24 juni 2016

2 3/4D-realiteit - deel 1 #StoriesofmyLife

Dus dan word je wakker…na een paar grijze maanden.

Ik was natuurlijk wel wakker, maar wakker zijn in mijn depressie is een andere manier van wakker zijn. Dat leest misschien heel logisch maar ik zeg het toch maar even. Nu word ik wakker en zie ik deze werkelijkheid en heb ik het besef van deze 3D-realiteit. Anders dan de 2 en driekwart D-realiteit waarin ik zat. Het bijzondere van deze keer wakker worden is, is dat ik nu wakker word met nieuwe inzichten als het gaat om mijn depressiviteit. En dat dank ik aan mezelf, aan mijn eigen knetterhard werken. Dat leg ik zo graag uit.

Voor wat ik hier schrijven wil, moet ik naar drie jaar terug – toen ik geplaagd werd door de zwaarste depressie tot dan en tot nu toe (goddank). Drie jaar geleden voelde ik heel duidelijk, geneigd om weer op standje kluizenaar te gaan, dat ik ‘het’ anders moest doen. Omdat ik me normaal gesproken volledig terugtrek, deed ik dat drie jaar geleden niet. Ik reikte uit. Niet naar vreemden of mijn werk, maar naar een paar vriendinnen. Niet alleen naar mijn moeder of toenmalig partner, zoals normaal. Daar bovenop besloot ik ook mijn depressie te laten toetsen door artsen, met een diagnose als gevolg. Waarover hier meer. Met nieuwe stappen in een voor mij oude en bekende grijze modus, was een nieuwe gewoonte geboren: het anders doen - wat dan ook! - dan normaal.

Van 2 en driekwart D-realiteit naar 3D-realiteit - in kleur!!!

Terug naar nu, dat wil zeggen naar een paar maanden terug. De grijze dagen dienden zich weer aan – niet zo zwaar als drie jaar geleden. Maar ja, een depressie blijft een depressie en dus verre van een feestje. Tijd om weer iets anders te doen, om opnieuw te kijken naar wat kan ik nog meer en nog weer anders doen. Ik reikte uit naar vrienden maar ook deelde ik nu mijn gemoedstoestand op mijn werk. Dat laatste bleek een gouden greep. Mijn werk bood me de gelegenheid minder te werken om mij de ruimte en rust te geven voor herstel. Daarnaast, want dit was voor mij (perfectionist als ik ben waar het mijn depressies aangaat) niet voldoende, ben ik gaan schrijven. Geloof me, zo makkelijk als ik dat hier neerpen was dat niet – want voorheen was schrijven tijdens een depressie ondenkbaar.

Vandaar dat ik aangeef dat ik mijn nieuwe inzichten, waarover zo en later meer, aangaande mijn depressie aan mijzelf en aan knetterhard werken dank. Want reik maar eens uit in een depressie en ga maar eens schrijven in een depressie. HET. IS. HARD. WERKEN. Hoe dan ook, met het door mij opnieuw uitreiken naar niet alleen ‘the usual suspects’ maar ook naar mijn werk – werd het dikke grijs iets minder dik. En door mijn schrijven, werd het iets minder dikke grijs van iets ongrijpbaars naar iets dat te duiden bleek. En dus minder ongrijpbaar.

Door op mijn werk mijn depressie kenbaar te maken, kwam één inzicht behoorlijk hard binnen. Hoezeer je geen invloed hebt hoe een ander op jouw depressie reageert, je hebt wel invloed op hoe je jouw depressie bespreekbaar maakt. Daarbij kan een ander nooit jouw depressie bespreekbaar maken, als de ander niet eens weet dat je in een depressie zit. Dit is wel 'tricky' van mij om te zeggen - want als je in een depressie zit, kan dat zo overweldigend zijn - dat bespreekbaar maken niet eens tot de mogelijkheden hoort. Omdat je zelf nauwelijks de woorden voor hebt of omdat je te gebroken 'voelt' om er woorden aan te geven.

Toch....mijn inzicht is meteen ook mijn advies: reik uit [hoe moeilijk ook], maak het bespreekbaar - ook op je werk (behalve als je echt voelt dat daar geen ruimte voor is) en draag zelf de verantwoordelijkheid voor wat je deelt en hoe je het deelt. Hoe donkerzwart of -grijs je dagen ook zijn. Die depressie is van jou - als je een opening vindt (en die is er...echt) - grijp die *'zwarte hond' bij de ballen. Misschien niet vandaag of morgen of de volgende keer...maar een keer...'for sure'.

To be continued...

* Churchill noemde zijn depressie(s) 'black dog' 'hence' 'zwarte hond'

zaterdag 4 juni 2016

Ik zeg geen nee meer tegen nee-zeggen. Ai. Au. #StoriesofmyLife

Mijn depressie dit voorjaar is een enorme spiegel en daarmee een grote revelatie gebleken. Dat gaat wel gepaard met confrontatie – met dat wat door mij eerder niet gezien wilde worden, maar nu wel gezien moet worden. Dat wil zeggen als ik mijn leven nog meer eigen wil maken, met de beperkte tijd en energie die ik (en iedereen) heb.

Tot nu toe val ik van het ene plan in het andere avontuur. Soms spannend en opwindend soms wat minder, maar altijd interessant – vooral dankzij de ontmoetingen die daaraan gekoppeld zijn. Maar door de manier waarop alles zich aandiende of beter gezegd ik me erdoor liet meevoeren, betaal ik ook een prijs. Er komt altijd een moment dat mijn energieniveau laag tot 0 is en ik op afspraken of avonturen en ontmoetingen moet terugkomen.

Ik wil niet meer dat mijn leven me overkomt en ik wil ook niet meer ongepland terugkomen op afspraken. Dus wordt het tijd geen nee meer tegen nee te zeggen, zelfs als het om hele leuke opdrachten, avonturen en ontmoetingen gaat. Mijn tijd en vooral mijn energie is beperkt. En daarvan is mijn laatste depressie het bewijs. Niet alleen bewijs van wegduwen van gevoelens maar ook bewijs van wegduwen van mijn beperkingen.


Ik zei geen nee- nou ja, praktisch nooit. Dus is nu en de komende tijd een oefening in ‘gericht’ nee zeggen. En daarmee meteen de ultieme test of ik het inderdaad niet meer belangrijk vind, door iedereen aardig gevonden te willen worden. Want door geen nee meer tegen nee te zeggen, ga ik nee zeggen tegen mooie plannen, opdrachten, avonturen en bijzondere en lieve mensen. Ai. Au.

In dit proces mag ik niet vergeten dat waar ik wel ‘ja’ tegen zeg dat vol overtuiging is, daar ook echt ruimte voor is en het een avontuur of plan is dat ik kan waarmaken. Dat is het uitzicht en dat is mijn nieuwe ‘nee’ waard. (Hoezeer ik mijn terughoudendheid en angst ook voel.)

Zucht. Ik. Duik. Het. Diepe. In. Mijn eerste ‘nee’ al gezegd. Toch nog Ai. En Au.